Stockholmsbörsen: Efter en skvalpig inledning föll OMXS30 tillbaks under torsdagsmorgonen med början från dagshögsta 1131 vid tretiden. Den sista timmen tilltog nedgången men i callen återtogs lite förlorad mark. Stängningskursen på 1126,8 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.
Omsättningen påverkades naturligtvis av Nokias omvända vinstvarning. Den totala omsättningen under torsdagen uppgick till 13 miljarder kronor och Nokia ensamt stod för 12 procent och Ericsson B för 8 procent. Omsättningen som uppgick til 13 miljarder var den högsta omsättningen på OMX sedan den 13 december och hela 40 procent över högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 30 procent av de aktier jag dagligen bevakar steg. Hittills i år har OMXS30 stigit med 2,0 procent vilket kan jämföras med 2012 års totala uppgång som landade på 11,8 procent.
Jag skrev igår: ”Vi fick en vändning med en tydlig svans precis vid utbrottsnivån 1119 och om vi får stängning högre än 1128,7 under torsdagen är det stor chans för ett test av 1142 där vi hittar nästa kritiska nivå från juli 2011”. Med facit kan vi konstatera att det inte blev någon stängning över bekräftelsenivån men samtidigt är 50%-nivån av onsdagens stapel intakt och det borde finnas bränsle kvar för ett nytt försök under fredagen.
200-dagars medelvärde har åter börjat vrida upp (fortfarande svagt) men avståndet till kursstaplarna i dagsgrafen är för stort för att det ska locka till nya köp. Det finns två sätt för ”husse” (200-dagars medelvärde) att komma ikapp och det är antingen genom att kursen konsoliderar på denna nivå eller en något mer omfattande rekyl ner mot medelvärdet. En utdragen konsolidering (som kan vara svagt stigande) skapar dock större förutsättningar för nya högre högsta… (läs mer i OMXS30-analysen imorse).
Bästa sektorer under tordagens blev naturligtvis teknologi som fick draghjälp av Nokia. Sektorn steg med 2,4 procent. Även olje- och gasbolag gick starkt med en uppgång på i snitt 1,5 procent. Sämsta sektorer blev basmaterial (-1,5%) och konsumenttjänster (-0,7%).
Av de bolag jag dagligen går igenom gick Nokia bäst (+11,1%), följt av Lundin Petroleum (+2,7%) och Ericsson B (2,5%).
Högst omsatta aktier under torsdagen var Nokia (+11,1%), Eric B (+2,5%) följt av Volvo B (-0,7%).
OMXS30: Efter årets inledande uppgång bevakar jag i första hand området mellan 1119 och 1137. Allt däremellan räknar jag som en konsolidering med allt vad det innebär av tvära kast när någon av stöd- eller motståndsnivåerna närmar sig. Det är inget bra tecken att ”flocken” är alltför positiv och därför kan det vara klokt att sitta på händerna tills antingen 1137/1142 tas ut eller 1113 (korta sentimentsnivån) punkteras och ta nya positioner i riktning med utbrottet.
SP500: Orosindexet VIX sniffar kring nivåer som gällde i juni 2007 och optimismen börjar bli oroväckande stark. Det saknas inte varningssignaler men så länge vi inte får någon bekräftad säljsignal väljer vi att stanna kvar i köpta positioner men avvakta rekyler innan vi tankar på för vidare uppgång.
Intresseklubben antecknar:
– Flera analyshus höjer Nokia efter den omvända vinstvarningen
– Alliance Oil producerade 51.693 fat/dag i december
– RNB:s försäljning minskar fortfarande
– Råoljepriset noteras kring oförändrat medan metallpriserna stiger
– Volvo och Scania får höjda rekar av Goldman Sachs
– Assa Abloy är prisvärt enligt Morgan Stanley
– VIX är nere på ”juni-2007-nivåer”
– Svensk klädhandel sjönk med 3,7 procent i december
– Svensk skoförsäljning steg med 13,4 procent i december
– Jack Lew kommer ersätta Timothy Geithner som finansminister i USA
– Annie Lööf har allt större problem att hantera sprickan i CenternBra att veta inför dagen:
– Idag rapporterar Wells Fargo kl 14.00
– Alliance oil uppdaterar produktionen för Q4 kl 08.00
– SAS lämnar trafiksiffror för december kl 11.00Håll koll på följande tider idag:
– Japan: bytesbalans november kl 0.50 (lägre än väntat)
– Sydkorea: räntebesked kl 2.00 (oförändrad)
* Kina: KPI, PPI december kl 2.30 (PPI ner och KPI upp)
– AF: arbetslöshet december kl 8.00
– SCB: småhusbarometern december kl 9.30
– Storbritannien: industriproduktion november kl 10.30
– Italien: säljer obligationer kl 11.00
– USA: importpriser december kl 14.30
* USA: handelsbalans november kl 14.30
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat december kl 16.00
Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX R50 med en hävstång kring 4,4 och en stop loss på 896,00
Nedgång: MINISHRT OMX A6 med en hävstång kring 2,7 och en stop loss på 1499,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)
USA: Torsdagen inleddes med en uppgång som det tog knappt två timmar att täppa till. Resten av dagen var det köparna som höll i taktpinnen och stängningen 1472 på absolut dagshögsta motsvarade en uppgång på 0,8 procent. Uppgångarna var någon tiondel mindre hos övriga börsindex.
Totalt omsattes 2,6 miljarder aktier vilket var högre än i onsdags och 8,8 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Hela 455 av de 500 aktierna som ingår i indexet steg. Gulrelaterade bolag och finanssektorn utvecklades starktast medan dollarrelaterade bolag gick sämst och var de enda som inte stängde på plus. 2012 slutade med en uppgång på 11,5 procent och hittills i år har S&P 500 avancerat 5,0 procent.
I måndags skrev jag: ”Kursstaplarna befinner sig alltså i ett motståndsområde, kring taket i den stigande medellånga trendkanalen med en hårt spänd gummisnodd på ovansidan. Kort sagt är det relativt stora chanser för en stundande rekyl från nuvarande nivå”.
Det blev en rekyl, men om det nu visar sig att rekylen var färdig vid 1451,6 är det ett stort tecken på självsäkra köpare och svaga säljare.
Det är fortfarande avvaktande och det jag skrev i måndags gäller. Den ”minikonsolidering” som jag skrev om igår mellan 1467,9 och 1451,6 togs igår ut genom den gröna marubozustapeln. Kursen ligger och sniffar kring taket i den medellånga stigande kanalen.
Asien: Bortsett från Japanska Nikkei som dopats under morgonen av nya gigantiska stimulanslöften är det mestadels nedåt på de asiatiska marknaderna. I Kina backar Shanghai med 2,1 procent.